In gesprek met grootmoedige Jurrella Kleinmoedig
Door Danielle Stals
“In hoeverre heb je als mens de regie over je leven? Is het leven een aaneenrijging van toevalligheden of zit er een groter plan achter? En zijn wij de willoze marionetten van het (nood)lot of hebben we toch een vrije wil? Dit soort vragen stelde ik mezelf toen ik op de middelbare school het boek Noodlot las van Louis Couperus. En ik stel me deze vragen nog altijd.”, vertelt Jurrella Kleinmoedig, raadslid van Weert Lokaal en een van de oprichters van Stichting B Sassy die zich inzet voor de emancipatie van LHBTI+’ers. Verder werkt ze als Financieel Specialist bij de Rabobank.
Afro
Het lot bepaalde dat Jurrella geboren werd op Curaçao. Ze heeft ook een heel tof Afro-kapsel. Jaren later kwam Jurrella erachter dat ze ook nog op vrouwen valt. Er waren tijden waarin je dan helemaal onderaan de maatschappelijke ladder stond. Als je een donkere huidskleur had, vrouw was en ook nog lesbisch? Dan kon je het vergeten! Maar Jurrella zou dat niet gepikt hebben. Als zij in de tijd van Martin Luther King had geleefd was zij vast samen met hem op de barricaden gesprongen. Want Jurrella is een vrouw met lef en moed. Een vechter en ze laat zich niet de wet voorschrijven, ook niet door de kolonisator. En ja, we hebben invloed op ons lot, denkt ze. Misschien wil ze iedereen daar van doordringen.
Niet zwarte Piet
Jurrella zet zich positief in voor nóg meer acceptatie van LHBTI+’ers met Stichting B Sassy, maar over zwarte Piet horen we haar nooit. Waarom niet? “Zwarte Piet heeft inderdaad wat koloniale invloeden in zich, maar het wordt lang niet door iedereen racistisch bedoeld.”, zegt ze. “Wat eronder ligt is veel belangrijker. En dat is dat huidskleur nog steeds invloed heeft op je kansen in de wereld. Het maakt ook vandaag de dag uit waar je geboren bent en wat vervolgens je kansen zijn. Aan die kansenongelijkheid moeten we iets doen. Daar verandert niks aan als zwarte Piet oranje of paars wordt. Ik zet me bijvoorbeeld al jaren in voor financieel kwetsbare mensen. Door financiële stress nemen de kansen van mensen af. Dat moet veranderen.”
Treinreis
Waar je geboren wordt maakt uit, maar je hebt ook een vrije wil. Je hebt ook invloed op je situatie, daar is Jurrella van overtuigd. Dat geeft je verantwoordelijkheid. Het lot bepaalde dus dat Jurrella geboren werd op Curaçao. Ze groeide op in een hechte familie, van haar vader hield ze veel maar hij was ook wat autoritair. De jonge rebel kwam dus regelmatig in opstand.
Vertraging
Jurrella: “Mijn vader heeft me focus en doorzettingsvermogen geleerd. Hij maakte ons ervan bewust dat wij kansen kregen die hij niet had gehad. Het maakte me ambitieus. Ik wilde presteren. Ik zie het leven als een soort treinreis. Het startpunt is je geboorte en dan rijdt de trein naar volgende stations. Er stappen mensen in en uit. Ikzelf ben de enige constante factor.”
De trein van Jurrella stopte in Nederland. Of eigenlijk pakte ze niet de trein maar het vliegtuig.
Jurrella: “Ik wilde naar de universiteit, die was er niet op Curaçao. Dus ik besloot de wereld in te trekken. Nederland is een fijn land. We zijn wel altijd aan het rennen, rennen, rennen. Soms vraag ik me af of ik wel genoeg stilsta en geniet. Op Curaçao gaat dat anders. Als ik daar ben, lijkt het net of de tijd vertraagt. De dagen lijken er langer te duren. Curaçaoënaars genieten bewust en staan stil bij zaken. Daar kunnen Nederlanders iets van leren.” Dus Curaçaoënaars zijn niet lui (zoals het cliché wil)? Hun tijd verloopt gewoon trager! Weer wat geleerd.
Uit de kast
Met haar vrije wil, doorzettingsvermogen en een flinke dosis lef bouwde Jurrella hier een mooi leven op. In haar studietijd in Maastricht kwam ze erachter dat ze op vrouwen viel. Eerder had ze zich dat nooit afgevraagd. “Ik had een goede vriendin. Toen haar relatie uitging was ze heel verdrietig. Ineens zei ik tegen haar: ‘When one door closes another door opens’. Ze keek me veelbetekenend aan. Ik had het nog steeds niet door. Maar langzaam ging ik mijn gevoel onderzoeken. Achteraf was er al lang een spanning tussen ons. Misschien ben ik soms hopeloos naïef”, lacht ze. Er ontstond een relatie. “Later heb ik nog een jaar iets met een man gehad. Maar dat was het niet, hoewel ik veel van hem hield. Ik viel op vrouwen, maar ik plakte er geen etiket op.”
Geheimzinnig
“Daarna kreeg ik een relatie met een Marokkaanse vrouw. Ik was altijd welkom en was kind aan huis bij haar familie. Iedereen wist stilzwijgend dat we samen waren, maar er werd niet over gepraat. Hoewel ik van haar hield zou ik nooit meer in het geheim een relatie willen hebben. Dat geheimzinnige, dat is niet wie ik ben. Ze kijkt in het luchtledige. Dan: “Heb je eigenlijk invloed op je geaardheid of is dat ook door het lot bepaald?,” peinst ze even… Levensvragen genoeg!
“Mijn moeder heb ik pas na 7 jaar verteld dat ik op vrouwen val. Ze zei: ‘Wat je ook bent, je bent mijn dochter!’ Mijn ouders waren altijd heel gelovig. Ik heb niks tegen het geloof, het geeft mensen veel kracht. Ik heb wel iets tegen hoe instituten als kerk en moskee de norm bepalen dat homoseksualiteit buiten het normale zou vallen. Over religie en LHBTI+ hebben we met B Sassy een paar jaar terug een hele interessante discussieavond gehad in Theater de Huiskamer. We gingen in gesprek met de Bethelkerk en ook met een vertegenwoordiger van de moskee.”
Kleinmoedig
Nu is Jurrella al een aantal jaar samen met haar grote liefde Natasja. “Op een dag zei Natasja ‘We zijn nog niet getrouwd, maar ik ga je voortaan ‘mijn vrouw’ noemen! En straks wil ik je achternaam overnemen,’ voegde ze eraan toe. Ze vindt de naam Kleinmoedig fantastisch!”
De interviewer: “Het is ook een mooie naam! Maar eh… de betekenis is minder positief. Het betekent ‘angstig’, ‘laf’ of ‘bang’. Niet echt iets dat bij jou past.“ Ja inderdaad, de naam is vast bedacht door de kolonisator!”, grinnikt ze. “Waarom maak je er voor de gein niet ‘Grootmoedig’ van, bij wijze van geweldloos verzet? Als we toch aan het emanciperen zijn?
B Sassy
Grootmoedig zet ze zich in ieder geval in voor nog meer acceptatie van LHBTI+’ers. Stichting B Sassy ontstond toen iemand zei: ‘In Weert is LHBTI+-acceptatie toch geen probleem?’ Helaas gaan veel mensen ervan uit dat als je niks hoort, dat het wel oké zal zijn. Toch is dat niet altijd zo. Wereldwijd is het helemaal slecht gesteld met die acceptatie. Een paar jaar terug maakte Margriet van der Linden de serie How to be gay. Ze reisde de hele wereld over om te zien hoe het gesteld is met die acceptatie. Het is schrikbarend hoe LHBTI+’ers in veel landen bekeken worden. In een aantal landen staat er nog de doodstraf op. In Nederland is het relatief goed. Maar toch…
Jurrella: “Tijdens Weert Respecteert draaiden we een LHBTI+-film voor alle jongeren van het eerste jaar van Gilde Opleidingen. De discussie tussen voor- en tegenstanders was vurig. Dus we blijven ons inzetten.“
Kritisch
“Maar ik ben ook kritisch naar de LHBTI+-gemeenschap. Respect kun je niet opdringen. Ik erger me soms aan de PR-machine rond het thema. Ik heb hoop en tegelijk zie ik de ongemakken die de onderwerpen gender of geaardheid opleveren. De discussie kan hoog oplaaien. Het is de laatste tijd een trend om regenboogvlaggen te verbranden. Ik blijf me zeker inzetten.”
“Hoewel bij mensen soms de haren recht overeind gaan staan bij het woord inclusiviteit, is het volgens mij wel belangrijk hier een aandachtspunt van te maken in zo’n diverse samenleving als de onze. Maar ik ben voor all inclusive en niet alleen op het gebied van vakanties,” lacht ze. “De regenboogvlag symboliseert voor mij niet alleen LHBTI+’s maar iedereen die afwijkt van de norm. Iedereen is tof!” Of het lot nu bepaalt dat je geboren wordt op Curaçao of in Timboektoe. Of je nu homo, hetero, bi of trans bent. Groen, paars, blauw of rood. Iedereen hoort erbij! Zo zou het moeten zijn. En gelukkig hebben we ook allemaal invloed op ons lot. Net als Jurrella! Dus maak er allemaal iets moois van!
Danielle Stals www.columnkanon.com
Kommentarer