top of page
  • daniellestals

Leef jij je mooiste leven?


Wat wil ik nu écht? Leef ik nu eigenlijk mijn mooiste leven? En zo niet, hoe ziet dat mooiste leven er dan uit? Dat vroeg ik mij in 2019 af, toen ik lag te mijmeren op het zonnige dek van een boot in Noorwegen. Ik was bijna 40, de midlife crisis stond voor de deur. Vraag jij het je ook wel eens af? Of je doet wat je het liefst zou doen? Of heb je gewoon de trein genomen die toevallig voorbij denderde? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Als je niet alleen de hoofdpersoon bent, maar ook de regie in eigen hand zou nemen, wat zou je dan doen? En (misschien een gewetensvraag) met wie zou jij je mooiste leven willen delen? Vandaag een stuk waar jij zelf ook iets aan hebt. Mijn verhaal zet je wellicht aan het denken. Ook deel ik verschillende leestips waarmee jij je persoonlijke groei kun bevorderen. Als je leeslui bent, kan ik je ook een samenvatting geven onder het genot van een kop koffie! Bovendien leer je van mijn boeken ook positiever te denken. Daar kun je veel aan hebben in de toekomst. That’s in it for you. Dus lees vooral door. Een nieuw verhaal van Daan….Midlife crisis?

De 40 stond voor de deur die dag in de zomer van 2019. Ik zag dat veel vrienden kinderen opvoeden. Een zeer tijdrovende en verantwoordelijke tweede fulltime job. Ik heb zelf bewust gekozen voor een kinderloos leven. Ik had zoveel angstaanjagende, totaal over the top, (doch hilarische) bevallingen gespeeld vroeger op toneelles, dat ik letterlijk bevallingsangst had gekregen. Daarom riep ik regelmatig: ‘If there’s a child to be born, I’ll be the father!’ Ik ben nu 42 en helaas nog steeds geen vader. Mijn snor scheer ik dus iedere week netjes af. Ik besloot dit leven te wijden aan mijn eigen ontwikkeling. Het is heel nobel om 30 jaar te steken in de ontwikkeling van je koters, maar ik ben nu eenmaal niet zo opofferingsgezind. Ik zou wel ooit open staan voor enige bonuskinderen, denk ik. Maar, ik waarschuw jullie alvast… ik doe alleen ZOETE kinderen. Etterbakken zet ik meteen aan de straat, samen met de bijbehorende partner.


Master your Mindset

Anyway, ik bedacht me daar op die boot in Noorwegen: als al die anderen allemaal zo veel tijd besteden aan opvoeden, kan ik ook wel iets nuttigs gaan doen met de tijd die ik over heb. Aanleiding was een boek dat ik las. Het heet Master your Mindset – Leef je mooiste leven! van Michael Pilarczyk. Een zelfhulpboek. Natuurlijk keek ik (literair als ik ben) vroeger met enig dedain naar zelfhulpboeken. Inmiddels ben ik daar helemaal van teruggekomen. Ik beken: ik ben de zelfhulpboekenhoek ingedoken! En ik kom er niet meer uit.


Persoonlijke ontwikkeling

Vroeger las ik veel fictie, de laatste jaren lees ik vooral veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Wat heb je in de praktijk eigenlijk aan fictie? Niet zo veel. Ik moet mijn tijd nuttig besteden. Tegenwoordig lees ik dus boeken waar ik iets aan heb in het echte leven. Het zijn al die dingen die je niet op school leert, maar die ongelooflijk belangrijk zijn. Belangrijker dan lessen Latijn. Ik kan het warm aanbevelen. Door deze boeken ben ik letterlijk nog een gelukkiger mens geworden. Ze leerden me nóg positiever te denken dan ik al deed. Ik ben inmiddels compleet in de succes-mindset beland! Mensen beginnen vaak sceptisch aan zulke boeken. Maar als je je scepsis laat varen, liggen er misschien wel mooie dingen in het verschiet. There’s a field of infinite possibilities waiting for you!


Rijk en beroemd?

Met Master your Mindset design-de ik mijn mooiste leven. Ik was happy met mijn twee banen, maar ik bedacht dat ik ook nog iets wilde met creatief schrijven. Natuurlijk wil ik ooit een rijk en beroemd schrijver worden, met minimaal één buitenhuis in Toscane. Ik besloot prompt te stoppen met kijken naar talkshows. Een beetje media-moe van al dat geleuter op mijn beeldscherm, bedacht ik: ‘Ik kijk pas weer naar Jinek als ik zelf aan tafel zit!’ Daar heb ik mezelf tot op heden aan gehouden. Mijn media-dieet is het enige dieet dat ik al bijna 3 jaar volhoud. Je wordt ook meteen minder angstig en gaat de wereld positiever zien. Media zijn toch een totale angstmachine en dat merk je pas als je ze minder volgt. Dus nog een tip!


Opleidingen

Ik besloot mijn mooiste leven te starten en ging opleidingen volgen op het schrijfvlak. Ik volgde de cursus Het Essay aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en daarna de jaaropleiding Columns en Blogs Schrijven aan de Schrijversacademie, en ik startte een eigen website www.columnkanon.com.


Faalangst

Tegelijk besloot ik mijn laatste restje faalangst aan te pakken. Ik ging het zelfhulpboek The Artist’s Way van Julia Cameron te lezen. Een enorme aanrader voor iedereen die ergens een creatieve kunstenaar in zich heeft zitten, die er niet helemaal uit wil komen. Ik bedacht vroeger enorm veel verhalen, die zaten bijna letterlijk in mijn hoofd. Maar vaak durfde ik niet te starten met typen. Koudwatervrees. Bang om echt in het water te springen, omdat ik de angst had dat het eindresultaat minder mooi zou worden dan ik het in mijn hoofd had. Met inspirerende oefeningen neemt The Artist’s Way al je onbewuste blokkerende overtuigingen die je in de weg staan weg. Dat levert prachtige kunst op!


NLP

Afgelopen jaar volgde ik een soort NLP-opleiding (Neurolinguïstisch Programmeren). Ken je dat? NLP leert je positief denken. NLP’ers maakten grondige studies van succesvolle mensen. Die denken namelijk anders dan mensen die niet succesvol zijn. Dat leverde prachtige studies op met technieken voor veel mensen toepasbaar in het echte leven. Ik ga nog meer opleidingen volgen in NLP en straks ga ik zelf mensen trainen, aldus droom ik verder. Ik ben een hele goede trainer, kwam namelijk laatst uit een test. En ja, je mag zeker iets aannemen van mij. Ik dacht mezelf met positief denken immers uit de psychiatrie. Dat doen niet zo heel veel mensen me na. Dus ik ben het levende bewijs dat het echt kan.


Succesverhalen Verder ga ik me in mijn Mooiste Leven nog meer inzetten voor alle mensen die heel mooi zijn, maar die niet gezien worden in de samenleving. Mensen die bijvoorbeeld bij hun geboorte al met 10-0 achter staan, omdat ze een verstandelijke of geestelijke beperking hebben bijvoorbeeld. Dan komen ze ook nog vaak terecht in een moeilijk milieu. Ze worden onzeker op school door tegenvallende resultaten. Maar ze gaan uiteindelijk toch hun mooiste leven leiden. Hoe? Via Risse Groep en Werk.Kom. Ik ga nog meer succesverhalen over ze schrijven. En ik ga ook schrijven over weer andere mensen die vaak hoogopgeleid zijn en die vanwege de oorlog moeten vluchten naar een vreemd land. Ook zij worden onzeker, maar stampen hier vaak een prachtig leven uit de grond. Inspirerende verhalen! Ook schrijf ik bijvoorbeeld over mensen die een succesvolle zaak hadden die failliet ging. Bij Risse Groep en Werk.Kom vinden ze allemaal eindelijk hun levensmissie. De baan van hun dromen. Ze leven nu vaak hun mooiste leven, net als ik. Ik wil die succesverhalen nog meer vertellen.


Hardnekkige slechte gewoonten

En ik las de laatste tijd verder. Onlangs las ik bijvoorbeeld weer een life changing boek Elementaire Gewoontes (Atomic Habits) van James Clear. Heb jij ook van die minder goede gewoontes, die je maar niet duurzaam kunt veranderen? James Clear deed jaren onderzoek naar gewoontevorming en het veranderen van ingesleten patronen. Ik heb nu eindelijk hardnekkige nare gewoontes leren veranderen dankzij James. Vroeger had ik het imago van de bohémien. De romantische kunstenaar. Vanwege mijn artistieke identiteit moest er natuurlijk duchtig gerookt en gezopen worden. En ik was natuurlijk ook ronduit een vetlap. Schoon en opgeruimd kon je mijn appartement niet noemen. Het was een huishouden van Jan Steen of het leek soms zelfs op het huishouden van Stefano Keizers. Dat hoorde ook bij mijn imago. Door de jaren heen is hier al veel in veranderd. Tegenwoordig ben ik geheelonthouder: sigaretten en alcohol komen mijn lijf niet meer in. Ook een enorme aanrader. Ik voel me als herboren. En dat ging zeker niet ten koste van de kwaliteit van mijn kunst! Veel kunstenaars denken dat als ze de drank laten staan, de creativiteit verdwijnt. Niets is minder waar.


Schoon Persoon

James Clear kwam erachter dat als je gewoontes wilt veranderen, je niet moet veranderen op gewoonteniveau: ‘ik wil een schoon huis’, maar je moet je gewoontes juist veranderen op identiteitsniveau: ‘Ik ben een schoon persoon!’ Dan ga je ook de hele dag als een schoon persoon denken. Ik ben nu een hoogst Schoon Persoon. Het werkt echt. Ik was al stukken opgeruimder dan ik was, maar nu is mijn appartement werkelijk oogverblindend!!!! 30 Keer per dag zeg ik als een mantra tegen mezelf ‘Ik ben een schoon persoon’ en ik doe alleen nog maar schone dingen! Het is bijna eng. Als Schoon Persoon ben ik op alle vlakken smetteloos en ik heb nu natuurlijk ook een Smint-verslaving. Wil er al iemand met me zoenen?!


Little Miss Perfect XXXL

Verder heb ik bijvoorbeeld ook de identiteit aangenomen van een Verantwoordelijk Persoon – Ik ben iedere dag stipt op tijd op het werk. Een aardverschuiving binnen mijn levensritme! Als Verantwoordelijk Persoon doe ik ook alle regel-dingen onnnnnnmiddellijk! Betaal ik rekeningen nog voordat de rekening binnenkomt. Hou ik de administratie MI-NI-TIEUS bij enzovoort. Langzaamaan ben ik dus Little Miss Perfect geworden. Nou ja, de XXXL versie dan. Mijn moeder is in haar nopjes met mijn nieuwe identiteit. Heeft de opvoeding toch eindelijk vruchten afgeworpen.


Think and grow rich!

En dan ga ik binnenkort mijn laatste experiment aan om te testen of zelfhulpboeken echt allemaal werken. Michael Pilarczyk, de schrijver van het boek Master Your Mindset, is zelf multimiljonair. Hij prijst ons de klassieker Think and Grow Rich van Napoleon Hill aan. Talloze mensen werden rijk van de manier van denken die in dit boek uit de doeken wordt gedaan, zo gaat het verhaal. Veel mensen blijken onbewuste negatieve overtuigingen te hebben over geld, waardoor ze altijd arm blijven. Ik zelf bleek die ook te hebben. Als romantische kunstenaar had ik de onbewuste overtuiging dat geld niks voor mij was. Kunstenaars hebben namelijk vaak geen nagel om aan hun kont te krabben. Arm zijn paste bij mijn imago. Verder zocht ik in het leven naar wijsheid. Wijze mensen hadden vaak geen cent te makken, zo redeneerde ik. Socrates liep in de Oudheid al in een onwelriekende mantel met gaten over het marktplein. Pilarczyk zegt juist: geld is niet vies en het maakt ons niet ongelukkig maar juist gelukkiger! Je moet je onbewuste overtuiging erover veranderen.


20 euro

Een half jaar geleden begon ik voorzichtig aan Think and Grow Rich… Eens kijken of positief denken in dit geval ook werkt. Terwijl ik het las, kreeg ik prompt drie freelance schrijfopdrachten aangeboden. Uit het niets. Ik dacht: Het zal toch niet aan dat boek liggen?! Vervolgens liep ik op een middag op het Risse Terrein en vond ik 20 euro. Ik dacht: ‘Dit is vast een test. Wat wil het universum dat ik hiermee doe?’ Ik deed het Goede, dacht ik. Bij Risse Groep werken ook arme mensen, dus misschien was het geld van iemand die het niet kon missen. Ik – de Goedheid Zelve – liep naar de receptie. Ik zei tegen de receptioniste: “Ik heb twintig euro gevonden, ik lever het even bij je af voor het geval het van een arm iemand is die het komt halen.” Zij nam het biljet met beide handen gretig aan en zei: ‘Danke. Als d’r neemes vur keumtj steek ich ut lekker in mien tes!”. Godverdomme nog! Verkeerd gekozen volgens Think and Grow Rich. Zo word ik nooit rijk.


De vrouw van 10 miljoen

Inmiddels vond ik mezelf in theorie minimaal 10 miljoen euro waard. Maar ik durfde niet meer verder te lezen in het boek. Bang dat ik volgende week al miljonair zou zijn. Ik ben er namelijk nog niet klaar voor, voor dat grote geld dat uiteraard op mij wacht. Ik heb nog steeds de onbewuste overtuiging dat ik er een te grote tol voor zou moeten betalen. Maar dat is onzin volgens het boek. Je moet er alleen goede dingen voor doen, voor de wereld en dankbaar zijn aan het universum. Och, misschien durf ik binnenkort weer te beginnen aan Think and Grow Rich. Weldra zullen mijn rechtmatige miljoenen op mijn spaarbankboekje verschijnen. Omdat ik het waard ben! Ik hou jullie op de hoogte!

4 Comments


juliettebouman
Apr 18, 2023

Geboeid en vol bewondering heb ik je verhaal gelezen. Beschouwend, reflecterend en prachtig verwoord hoe je je eigen talenten ontdekt, de ruimte geeft en ze inzet om jouw mooiste leven te leven. Op weg naar die 10 mio... je bent het waard!

Like

Guest
Apr 10, 2023

Jij gaat Michael Pilarszcy voorbij , Daniëlle.

Like

Guest
Apr 04, 2023

Supertof Wat een schrijftalent!

Like

Guest
Apr 04, 2023

Wat een heerlijk artikel Daan🤗🙌

Like
bottom of page